Tips & trics voor het beste lichtplan

Tips & trics voor het beste lichtplan

Voor of tijdens je verbouwing even stilstaan bij je lichtplan, scheelt straks heel veel draden en donkere hoeken in huis! Ontdek hier enkele belangrijke tips & trics voor het beste lichtplan.

De meeste mensen vergeten vaak om na te denken over verlichting, wanneer je gaat verbouwen of een nieuw huis heb gekocht denk je vaak toch eerst aan welke kleur je op de muur zou willen en wat voor meubelen je waar wilt gaan plaatsen. Maar verlichting is toch een van de belangrijkste dingen in huis. Hierbij een aantal tips en adviezen voor het maken van een lichtplan en het kiezen van verlichting.

 

Verschillende soorten verlichting

Onthoud dat er een verschil is tussen basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting let hierbij ook goed op waar je wat plaats.

 

Basisverlichting

Basisverlichting is kunstlicht dat op een goede manier indirecte het huis verlicht, dit houdt in dat het licht via een wand of het plafond in de ruimte

verspreid wordt dit zal een mooi egaal beeld geven.

Tips: Denk eraan wanneer je donkere muren hebt daar ook meer licht op nodig is.

 
 

Werkverlichting

Werkverlichting is gericht licht, denk hierbij aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp. Deze verlichting wordt vaak op verschillende momenten van de dag gebruikt, het is daarom erg handig om op dit soort verlichtingen een dimmer te plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld aan de eettafel zit is het fijn als je de lamp feller kan zetten, wanneer je een boek leest en wat minder fel kan zetten als je gaat dineren.

Tip: Zorg ervoor dat er geen enkele lichtbron in je ogen schijnt, of je nou staat of zit.

 

 

 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting wordt niet gebruikt om per se de ruimte te verlichten, het is meer dat het een mooi effect geeft. Meestal vallen de lampen op door hun uiterlijk. Het vormt een eyecatcher in je interieur. Wanneer u al een openhaard heeft is dit ook al sfeerverlichting hetzelfde geld ook voor kaarsen die werken ook als sfeerverlichting.

Tips: Houd rekening mee dat oudere mensen meer licht nodig hebben dan jongere mensen.

 

 

Kabels en snoeren!

Zorg er altijd voor dat je geen kabels ziet, of probeer het zo veel mogelijk te voor komen. Het is gewoon echt een afknapper wanneer je een hele mooi lamp hebt en er dan z’n lang snoer naast ligt. Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen kan je dit ook al verwerken in je elektraplan.

 

 

Welke lamp waar

Heb er erg in welke lamp je waar hangt. Hang bijvoorbeeld in de keuken iets wat je af kan nemen want met koken heb je last van spetters. Een ander voorbeeld is dat wanneer je licht in de hoeken hangt het de ruimte groter laat lijken.

Wanneer je een plattegrond maakt kan je de functies noteren bij elke plek in uw huis, bijvoorbeeld bij uw bank kan er gelezen worden maar wordt er ook tv gekeken, bij ieder hebt je andere verlichting nodig.

Tip: Speel ook met de hoogte van lichten.

 

 

 

Ontdek je eigen stijl

Iets wat erg handig is om te doen is alvast kijken wat voor verlichting je zou willen, wat voor stijl je hebt en wat voor stijl de inrichting van je huis heeft. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je verlichting net zo goed bij de inrichting past als de meubels.

Tip: Wat leuk is en helpt bij het kiezen van verlichting is het maken van collage

 

 

Bron foto's:

- basisverlichting en keuken: pinterest

- overige foto's van leveranciers La Boutique Blanche

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published