Birdy Kids, Kunst & Avontuur

Birdy Kids, Kunst & Avontuur

We kennen allemaal de ‘kunst’ langs de kant van de snelweg en in de steden, vaak een slogan of een kreet van stoerheid. In de jaren ’80 kwam er in Lyon een groep op die geen van dergelijke achtergronden gebruikte, maar puur het gevoel van kleur en blijdschap wilde creëren: de Birdy Kids Crew.

Een artistiek avontuur in Lyon

Als je Lyon in rijdt zie je ze nu nog steeds met zeer grote regelmaat: de leuke vogeltjes in allerlei kleuren en op verschillende ondergronden. Toen ze 25 jaar geleden van start gingen, gebruikten ze structureel de lege stukken beton in de omgeving van de grote invalswegen van Lyon. Zo konden ze een gemiddelde van 300 000 wagens per dag bereiken en werden ze al snel een veelbesproken onderwerp in de stad.

Na jaren van kat en muisspel met de politie, werden ze in 2010 erkent door de stad Lyon en zijn sindsdien de enige Street Art die door de stad gesteund wordt. Dit betekent dat de schoonmaakdiensten de Birdy Kids kunst ten allen tijde met rust laat.

 

De drang om kunst toegankelijk te maken voor het grote publiek

In de jaren rond 2010 werd Birdy Kids meer en meer erkend als ambassadeur voor het publiek van stadskunst in Lyon. Sterk bewust van de impact die hun werk heeft op de bevolking, werkt de groep verder aan de toegankelijkheid en de aanvaarding van Street Art. Hun eigen, typische stijl verwerken ze ondertussen op plaatsen en in samenwerkingen die door de gemiddelde straatartiest ongekend is.

Dit werk is in 6,5u gerealiseerd op de 'Cours Lafayette' in Lyon door Francois Welterin en Nathalie Sibille in het kader van hun documentaire over Street Art.
Hieronder vind je de video die tijdens het maken van dit werk gedraaid is: 


 

Vanuit dit werk, heeft Lyon Béton een print op beton gemaakt.
 

Van Lyon tot Amsterdam

De groep Birdy Kids bestaat tegenwoordig nog uit de 2 broers, Guillaume en Gautier, die werken aan een uniek project: Ludieke, kleurrijke  Street Art tot aan de deur van iedereen.

Wat eerst gezien werd als vervuiling van de publieke ruimten is ondertussen voluit aanvaard door de stad en zijn inwoners als kunst. De groep werkt ondertussen met andere grote steden zoals Parijs en Barcelona samen voor de promotie van de echte Street Art. In 2012 werden ze uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Lyon.

Ook onze fabrikant van beton, Lyon Béton, werkt met het collectief samen. Ze ontwikkelden een reeks prints van de leuke vogeltjes om jouw innerlijke vrolijkheid elke dag te kunnen voeden. Een deel van de collectie muurdecoratie zijn foto’s van de Street Art zelf en speciaal voor Lyon Béton creëerden de Birdy Kids enkele unieke stukken.

Met plezier voegen wij dan ook hun Bestsellers toe aan ons assortiment!

 


Door de hele stad vind je verschillende figuurtjes van de Birdy Kids terug. Ze hebben allemaal hun eigen print gekregen die je apart of samen kan gebruiken. 

De samenwerking gaat verder dan de stadsgrenzen van Lyon. Dit is een foto uit Parijs die ook een print kreeg van Lyon Béton. 

Onze hele collectie prints van Birdy Kids vind je via deze link.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.