Durven en doen: zwart in je interieur

  • Geplaatst op
  • Door La Boutique Blanche
  • 0
Durven en doen: zwart in je interieur

Bij sommige kleuren denk je niet direct aan je interieur en toch... Zwart kan echt een toegevoegde waarde zijn en je interieur meer karakter geven. In mijn blog meer over hoe je deze kleur kan verwerken.

In de rij met bijzondere kleuren in je interieur, vandaag een kleur die er technisch gesproken eigenlijk geen is: zwart. Zwart wordt gezien als het ‘niets’ het zwarte gat, de niet-kleur voor kunstenaars, diegene die alle licht opslokt en niets meer overlaat.

Ondanks bovenstaande, bestaat het signaalzwart, gitzwart, grafietzwart en verkeerszwart wel, welke verschillende tinten zwart weergeven, die het verschil in diepte en materiaal aangeven.
 

Betekenis

Alle kleuren staan voor een bepaald gevoel of een gebruik, zo ook het zwart. Van oudsher wordt zwart gebruikt voor alle negatieve, gevaarlijke krachten ter wereld. Tot op vandaag de dag wordt een kwade geest in het zwart afgebeeld en hebben de donkere krachten vaak zwart als kleur in tekenfilms.

Maar zwart staat ook voor elegantie, chique en officiële zaken. In de mode is zwart vaak gebruikt om soberheid en puurheid te benadrukken. Net zoals in de mode, wordt in de interieurwereld gebruikt om een elegante en tijdloze wereld te creëren. Als koude kleur, wordt zwart ook vaak gebruikt om de mannelijkheid in een interieurdesign te benadrukken.

 


Hoe kan je zwart gebruiken in je interieur?

Binnen je interieur kan je zwart als ‘push’ gebruiken om andere kleuren de benadrukken en feller te laten lijken. Vaak wordt het minimaal gebruikt, voor meubelstukken en kleine items in de ruimte.

Zwart is de uitgelezen kleur voor het benadrukken van architecturale hoogtepunten of om een kunstwerk in de kijker te plaatsen. Balken, trappen, deuren of gedeelten van muren, de basislijnen van de architectuur worden benadrukt in het zwart. Om hierbij wel het elegante of chique doel te behouden van het zwart, is het belangrijk om naar het materiaalgebruik te kijken. Natuurlijke en nobele materialen zijn hierbij een must. Plastic, synthetische producten of fluweel kunnen snel een kitch effect geven.


Veelvoorkomend zwart

Er zijn 2 interieurstijlen waar zeer vaak zwart naar voor komt: de industriële en de strak-moderne stijlen. 
Bij de industriële stijl wordt zwart als highliner voor de architectuur gebruikt en als contrast met de oude materialen. Zwarte meubelen zijn hier ook vaak gekozen. 
In een modern interieur, is het zwart perfect voor designmeubelen, zwart-wit foto’s of abstracte kunstwerken. 
 

Inspiratie voor een industrieel interieur

 


Inspiratie voor een modern interieur

Wil je nog meer inspiratie of de artikelen rond bovenstaande foto's lezen? Check dan de La Boutique Blanche Pinterest pagina.

Op zoek naar leuke zwarte producten voor jouw interieur? Hieronder al wat inspiratie vanuit onze shop, alle artikelen vind je hier in de webshop!


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.