Hoe kies je de juiste lamp?

  • Geplaatst op
  • Door La Boutique Blanche
  • 0
Hoe kies je de juiste lamp?

Voor de ene is het super gemakkelijk, voor de andere is het een serieuze opdracht: een nieuwe lamp kiezen. Mooie verlichting is erg belangrijk voor de taak van de ruimte, maar kan je sfeer ook maken of kraken. Goede reden om op zoek te gaan naar een handzaam stappenplan voor het kiezen van de juiste lamp.

Hoe kan ik de juiste lamp kiezen?

Als je nieuwe verlichting wil aanschaffen of je vind de sfeer in je kamer niet goed genoeg, kan het interessant zijn om eens een verlichtingsplan te maken. Hierbij ga je in kaart brengen welk type licht waar moet komen. Het kan een handige leidraad zijn om de juiste verlichting aan te schaffen, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om de juiste lamp te kiezen.

 

Je kan een verlichtingsplan prima zelf maken als je deze 6 stappen volgt:

Benodigdheden: groot vel papier, potlood (handig in verschillende kleuren)

stap 1: teken een plattegrond van de verdieping of de ruimte waar je de verlichting wil gaan bepalen. Geef daarbij duidelijk aan waar ramen en deuren zitten, zeker als er licht door naar binnen valt.

Stap 2: geef aan waar aansluitingspunten voor spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten zitten. Het is handig om per soort een symbool te gebruiken.

Stap 3: teken de onderdelen die verlicht moeten worden, bv het dressoir, een plant of een schilderij, enz.. Zorg er wel voor dat alles in de juiste verhouding getekend is, het hoeft niet op schaal, maar je weet zelf dat een plant niet even groot is als het dressoir. Anders klopt het plan straks niet en dat is zonde.

Stap 4:  Bepaal de functie per ruimte door aan te duiden waar je wat doet: een boek lezen, koken, eten, televisie kijken of werken. 

Stap 5: soort verlichting bepalen. Per functie geef je aan welk type licht je wil. bv bij het lezen een leeslamp, bij televisie kijken  sfeerverlichting. Hierbij kan je 3 soorten verlichting aanduiden:

-      basisverlichting, deze doe je aan als je een kamer inloopt. Denk hier aan spotjes, wandlampen en plafondlampen.

-      Functionele verlichting, hierbij denk je aan een leeslamp bij je leeshoek, mogelijk met een dimmer of een lamp om een schilderij te belichten.

-      Sfeerverlichting gebruik je om extra sfeer te creëren. Dit kunnen tafellampen, wandlampen of staande lampen met zacht licht zijn

Stap 6: verlichting aanschaffen Nu je de functies en het soort verlichting bepaald hebt, kan je op pad om de juiste verlichting aan te schaffen. Hier komt jouw stijl en interieur kijken, maar ook zaken als energiezuinige verlichting kan hier een keuzebepalend punt zijn.

 
 

Hoe zet je de juiste sfeer neer met verlichting?

Je verlichtingsplan is je basis voor het type van verlichting. De sfeer die je wilt creëren, kan je ook in de winkel vasthouden door een lijstje te maken met de punten waar een bepaalde lamp voor jou aan moet voldoen.

Kleuren, materialen, dimbaar of niet, etc. Die punten kunnen je straks helpen  om met de juiste lamp voor jouw interieur thuis te komen. Wil je het helemaal tot in de puntjes uitwerken, maak dan een Moodboard voor je verlichting. Neem woonbladen die je in huis hebt liggen en ga foto's verzamelen van producten en sferen die je mooi vind. Plak ze samen op een karton of groot blad en je hebt een moodboard. 
 

 


Kom je er toch niet aan uit?

Ga dan eens te raden bij een interieurstyliste. Velen van hen hebben tegenwoordig een soort van mini-advies of werken verder op je huidige interieur. Met een gering budget kan je dus een goed basisadvies krijgen. Wil je het toch uitgebreider, dan kan je natuurlijk je advies laten visualiseren. Enjoy Inhouse Design zorgde voor een mooi voorbeeld van een lichtplan.  
Veel succes bij het maken van je verlichtingsplan en het uitzoeken van de juiste lamp!

Wil je nog meer inspiratie? Check dan onze Pinterest pagina De juiste lamp kiezen met allerlei lichtplannen en type verlichting verzameld. 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op 085/0606732 of stuur een mailtje naar [email protected]

Zou jij nu ook willen weten wat LED verlichting in je huis kan doen? Ik schreef er een aparte blog over die je ontvangt bij inschrijving van de Nieuwsbrief. 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.