Inspiratie uit de jaren '50: Pierre Guariche

  • Geplaatst op
  • Door La Boutique Blanche
  • 1
Inspiratie uit de jaren '50: Pierre Guariche

De jaren '50 was een vruchtbare periode in de interieurwereld. Pierre Guariche heeft daar een mooie rol in gespeeld met verschillende iconische artikelen. We nemen je mee naar het toen van nu!

Inspiratie uit de jaren ’50: Pierre Guariche

 

Je ziet ze overal, de ontwerpen van stoelen en meubelen, gebaseerd op het design van de jaren ’50, het is dan ook een voedzame periode in meubelland geweest. Het was net na de oorlog en de wederopbouw was in volle gang. De bevolking van Europa had nood aan nieuwe meubelen. Niet alleen om hun huizen terug te kunnen bewonen, maar ook om een nieuwe start te benadrukken.

De ontwerper Pierre Guariche, Franse décorateur en meubelbouwer studeerde in 1949 af aan de ENSAD. Deze vooraanstaande school voor decoratieve kunst in Parijs is tot op de dag van vandaag een grote bron van meubelontwerpers. Na zijn studie gaat Pierre Guariche het onderzoek naar materialen combineren met het ontwerp van meubelen. De tulpstoel is 1 van zijn eerste ontwerpen die een basis vormt voor vele van zijn historische designs.

 

De tulpstoel als eerste icoon

De tulpstoel werd in 1953 door Steiner uitgegeven, hij is geïnspireerd door militair onderzoek waarvan wetenschappelijke ontdekkingen vervolgens in de ontwikkeling werden gebruikt. De stoel, los van de poten, bestaat uit 1 deel, een unieke uitvoering in die tijd. Dit in combinatie met het metalen onderstel met vaak dunne poten, maakt het een compact item. De lijnen van de stoel vloeien als een tulp en zijn zacht en comfortabel.
 

 de tulpstoel

Comfort en zacht lijnen in de vampier

In 1954 bracht Pierre Guariche, nog steeds voor Steiner, weer een icoon uit: De Vampier. Een zetel met zachte en vloeiende lijnen. Het zijn op dat moment de nieuwste materialen uit Amerika die hem ertoe in staat stellen dit type van stoel te creëren. Hugues Steiner, de eigenaar en visionair, liet gelukkig deze creatie toe, dankzij een industriële strategie van het bedrijf.

 de vampier stoel

Een schelpje met vele kleurtjes

Een derde klassieker van Pierre Guariche die ik jullie niet kan onthouden is het kuipstoeltje ‘Coquillage’ of  ‘Schelp’ wat zijn naam niet gestolen heeft. Het stoeltje is in 1960 ontwikkelt, toen hij bij Meurop werkzaam was. De zitting is van gevormd plastic gemaakt. Een materie die perfect in de leukste kleurtjes uitgebracht kon worden en die duurzaam en licht was. Deze stoel is er in verschillende uitgaven geweest, van volledig gesloten, geperforeerd tot een groot gat in de zitting.

 schelpstoeltjes

Het toen met de trends van nu

Al deze stoelen worden tot op de dag van vandaag regelmatig hergebruikt in nieuwe ontwerpen, maar ook even vaak nagemaakt. Met nieuwe materialen en in de huidige trends. Helemaal niet erg, want het hoort bij een icoon om altijd verder te leven. Hieronder enkele ideeën van nu, zo ook het assortiment van Lyon Béton. De vampier en de tulpstoel zijn duidelijk terug te vinden.

 jaren 50 nu

 
Pierre Guariche heeft ons veel gebracht op gebied van zetels en stoelen.  Wil jij nog meer inspiratie opdoen? Check dan eens onze Pinterest pagina voor alle pins rond Pierre Guariche. 

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.