Inspiratie voor je werkplek

Inspiratie voor je werkplek

Een inspirerende lezing, daar zeg ik nooit nee tegen. Zo komt het dat ik dinsdag 28 juni in Spaces Rotterdam aanwezig was voor een lezing van Sevil Peach. Lees hier hoe ik inspiratie uit haar werk haal.

Als icoon in de zakelijke interieurwereld heeft Sevil Peach bedrijven als Microsoft en Novartis getransformeerd van klassieke werkplekken naar echte samenwerkplekken. Deze Engelse dame creëert met haar team een leefomgeving, want uiteindelijk zijn we vaak meer tijd op de werkvloer dan in onze woonkamer.

spaces 4 

Mijn werkplek

Even naar de basis, zoals menig zzp en waarschijnlijk ook vele niet-zzp’ers met mij, heb ik een thuis-werk-kantoor, annex speelkamer, annex logeerkamer, annex opslag administratie. Naar goed gevoel ingericht met een logeerbank, een tv, een klassiek bureau, de computer en natuurlijk een kast. Het is vanuit die basisgedachte dat mijn nieuwsgierigheid sterk aanwezig is voor dé dame die het Microsoft kantoor én de Novartis campussen over de hele wereld heeft ingericht. Hoe kijkt zij naar werkplekken?

 novartis sevil peach
foto's Novartis en Sevil Peach
 

De gedachte

Het mooie van de werking van Sevil Peach is dat zij als interieurarchitect haar klanten helemaal kan losweken van het klassieke werken. Zij slaagt erin om een cultuurverandering teweeg te brengen waardoor samenwerking en communicatie ontstaat. Dit doet ze door veel met de werknemers te praten en vervolgens een flow te creëren in een kantoor dat werknemers verplicht om met elkaar in contact te komen. De open ruimte wordt warm en zelfs huislijk aangekleed met aandacht voor verschillende type werkplekken met uiteraard bureaus voor 1 persoon, maar vooral veel soorten plekken voor samenwerking: gewone tafels met stoelen, statafels voor een korte meeting, standaard meetingruimtes, loungeplekken waar je samen kan komen, meetingruimtes buiten enz. Dit geheel wordt allemaal rond het hart van het kantoor verwerkt: de cafetaria. Waar je uiteraard ook flexibel gebruik van maakt als meetingruimte, eetplek en/of werkplek.
 
novartis sevil peach
 foto's Novartis
 

De pareltjes

Als je als interieurarchitect aan het Microsoft kantoor voor 1288 werknemers begint waar enkel rijen aan bureaus staan, dan moet je echt sterk in je schoenen staan om die hele groep om te krijgen naar flexibel werken. Ja, de hele groep, dus ook de directie heeft geen eigen kantoor meer. Zo komt het dat de directie benaderbaar wordt en iedereen met elkaar in contact staat. Dit project van een werkomgeving die flexibiliteit, transparantie en verbinding ondersteunt moet aan zeer veel eisen voldoen. In onderstaande video is Sevil Peach zelf aan het woord over het project Microsoft Nederland:
microsoft
foto's Microsoft Nederland

Spaces

Het is niet zomaar dat we bij Spaces deze lezing kunnen volgen. De samenwerking tussen Sevil Peach en Spaces is ondertussen al 10 jaar durend en Rotterdam Hofplein is het laatste nieuwe pareltje. Heb je kans om er eens binnen te gaan, doe het dan vooral want het is zeker de moeite waard. Sevil laat hier ten volle zien hoe je creatief met werkplekken om kan gaan. Hoe je je werkplek inspirerend en gezellig kan maken ter ondersteuning van je productiviteit.
spaces 1 foto Spaces
 

Terug naar je thuis-werk-plek

Stel, je wil toch eens aan de slag met je thuis-werk-plek, annex allerlei andere plekken, dan adviseer ik je graag om enkele van haar principes te gebruiken in je plan:

  • Schrijf eerst eens alle gebruiksmomenten van je ruimte op: werk je er alleen? Kijkt je tiener er TV? Dient het ook als logeerkamer? Welke punten moeten zeker terugkomen en welke niet?

  • Ga voor ‘gezellige’ materialen, het hoeft niet altijd een standaard bureau te zijn, wat dacht je van een grote tafel waar jij kan werken en tegelijk je kids kunnen spelen? Of die je ook als vergaderruimte kan gebruiken?

  • Integreer een ‘lounge’ plek met losse zetels waar je met mensen kan praten, waar je tiener kan hangen of waar je zelf even kan zitten met een goed vaktijdschrift

  • Zorg voor verschillende verlichtingspunten zoals een goede ledverlichting bij je computer, maar ook lichtpunten met zachter licht voor voldoende sfeer.

  • Heb je een strakke vloer? Breek dit strakke effect dan met een speels kleed. Dit hoeft niet groot te zijn, bv onder 2 poten van je tafel of onder 1 stoel.

 
Heb je plannen of ideeën rond je werkplek? Laat het me weten in een reactie!

spaces 2
foto's Spaces Rotterdam

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.