Interieurtips: Je oor wilt ook wat!

Interieurtips: Je oor wilt ook wat!

Of je nu woont in een oud station of een nieuwbouwwoning, je kan in beide last hebben van de akoestiek in je woning. Ben jij klaar voor betere klank in je huis? Lees dan onze top 3 tips voor betere akoestiek!

Betere klanken in de ruimte

 

De akoestiek in de ruimte is namelijk niet zomaar iets, het betekent hoe jijzelf dingen ervaart binnen de ruimte in je huis. Vooral bij de woonkamer is het belangrijk dat er een goede akoestiek heerst. Slechte akoestiek wordt vaak ervaren als geluidshinder en zorgt er in je woning voor dat je elkaar mogelijk slecht verstaat, dat je muziek niet mooi hoort of dat je zelfs het geluid van je TV dubbel hoort. Allemaal redenen om met akoestiek aan de slag te gaan. 

Er is in de interieurwereld volop een trend gaande om meer materialen, woonaccessoires en zelfs meubelen uit te brengen met eigenschappen die de akoestiek verbeteren. Wij zetten voor u de 3 meest gebruikte akoestische oplossingen op een rijtje!

Tip 1: voeg tapijten en gordijnen toe

Deze 2 materialen zijn de meest gebruikte middelen voor een verbeterde akoestiek, maar hoe doen ze dit dan? Hoeveel geluid een gordijn of tapijt kan dempen hangt af de dikte en dichtheid van de gebruikte stof en van de structuur van het weefsel. Hoe hoogpoliger het tapijt hoe geluidsdempender het is, maar tegenwoordig zijn er ook lage tapijten met een speciaal ondertapijt te vinden die datzelfde effect hebben. Gordijnen en tapijten zijn er in verschillende kleuren en allerlei soorten en maten, er is dus altijd iets te vinden wat perfect bij je interieur past. Maar let altijd even op, en kijk op het labeltje voor informatie over geluidsdemping!

Tip: wandpanelen op de muur

De nieuwste trend in de ontwikkeling zijn toch wel wandpanelen met een akoestische werking. Zo viel het op dat er tijdens mijn bezoek aan het Design District dat er een aantal jonge ontwerpers aanwezig waren die dit in hun ontwerp hadden verwerkt. Er werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als wol en mos, wat van nature een geluiddempende werking heeft. Maar ook bestaan er andere panelen waar bijvoorbeeld echt isolatiemateriaal is gebruikt. Zo kan je spelen met kunst en kan je je interieur écht uniek maken.

Tip: Plafondpanelen

 

Als je liever geen gordijnen op wilt hangen, een hoogpolig tapijt toe wilt voegen of uw leren bank vervangen door een stoffen bank, dan kan een naadloos akoestisch plafond de oplossing zijn. De akoestische plafonds gaan helemaal op in je interieur. Het is mogelijk om de akoestische plafondpanelen in dezelfde kleur als je plafond te plaatsen, waardoor ze nauwelijks opvallen!

Als laatste geef ik een simpele tip die je altijd in gedachte kan houden, het is namelijk zo: Hoe harder het materiaal, hoe minder de geluidsdemping! Denk hieraan als je bijvoorbeeld een tafel, stoel of wanddecoratie zoekt!

Bij bovengaande foto is gewerkt met alle 3 de genoemde tips: tapijt & gordijnen, wandpaneel en een akoestisch plafond. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.