Kleurinspiratie Blauw

Kleurinspiratie Blauw

Koningsblauw, pastelblauw, grijsblauw, middelblauw, hemelsblauw, je kan nog heel lang doorgaan met alle tinten. Van koel tot warm en funky, niet zo gek dus dat de kleur blauw het goed doet in de interieurwereld. Voor het najaar 2016 leidt de kleur blauw het trendrapport van Pantone. Een goede reden voor me om eens te kijken hoe je dit pallet in je interieur kan verwerken.

De kleur blauw is 1 van onze hoofdkleuren en komen we vooral veel in de natuur tegen, van water tot de lucht. Het is ook de kleur van de adel en uiteraard is het dé Koningskleur. Blauw associëren we met rust, maar ook met creativiteit en intellectualiteit. Deze veelzijdige kleur is er in zoveel tinten dat hij altijd en met bijna elke kleur te combineren valt. Durf jij veel blauw in je interieur te verwerken? In deze blog tips en ideeën over het gebruik van deze kleur bij je thuis of op bureau.


woonkamer blauw


In welke ruimte gebruik ik welke tint blauw?

Dankzij die verschrikkelijk veel tinten blauw die we ter beschikking hebben, kan je de kleur blauw in elke kamer wel op een andere manier gebruiken. Je kan er een bepaalde sfeer mee creëren. Enkele ideeën:

  • Pastelblauw brengt zachtheid, voor die reden ideaal in de babykamer;

  • Turquoise blauw is leuk en licht waardoor het de muren van de keuken een frisse blik geven en een hippe sfeer;

  • Een helder, warm blauw staat voor water en is symbool voor puurheid, perfect voor de badkamer dus;

  • Een warme sfeer kan je creëren met een leuke grijzige blauw voor de woonkamer;

  • En tot slot kan je blauw ook perfect voor je bureau gebruiken want uiteindelijk staat de kleur ook voor creativiteit en intellectualiteit.

 slaapkamer blauw

bureau blauw


Welke kleuren combineren met blauw?

Blauw & blauw:

Het combineren van verschillende niveaus van blauw geeft een modern effect. Dit kan zeker in de badkamer gebruikt worden.

Blauw & bruin:

Vooral turquoise past super goed bij chocoladebruin voor een modern interieur en is ook het meest gekend. Maar ook een zachtere tint blauw kan erg goed bij een warme tint bruin, de slaapkamer is voor deze laatste combinatie zeker een aanrader.

Blauw & geel:

Dynamische combinatie met geel of groen, fris en hip. Maar ook in zachte tinten met okergeel te gebruiken.

Blauw & grijs:

Bij elkaar of zelfs gecombineerd in 1 kleur kunnen deze kleuren een stevige basis zijn in een Scandinavisch of industrieel interieur of als je een ruimte zeer mannelijk wil maken.

Blauw & wit

De zee is natuurlijk het eerste waar je aan denkt bij deze combi, waardoor het vaak in de badkamer gebruikt wordt. Het blijft een klassieker die je kan associëren met bv Delfts blauw porselein of Portugese Azulejos, kortom met zoveel voorbeelden kan je je niet vergissen.

Blauw & taupe:

Klasse combi met mauve of lavendel in een chique landelijk interieur of meer Mediteraan. Wordt vaak in woonkamers gebruikt in Zuid-Europa wat bv die typische sfeer creëert van de Franse landhuizen.  

 combinatie met blauw


Hoe kan ik blauw in mijn interieur gebruiken?

Zoals alle koele kleuren, heeft ook blauw de eigenschap om ruimtes te vergroten. Het is dus een perfecte kleur om een kleinere kamer groter te doen lijken. De meest heldere tinten blauw zorgen er ook nog eens voor dat wat soberdere items oplichten. Verder leent de kleur zich ook nog eens perfect om ruimten die op het zuiden zijn gericht, koeler te maken. Denk maar aan de vele huizen in Griekenland die met wit en blauw zijn beschilderd. De blauwe kleur verfrist de zijden die zeer veel zon te verwerken krijgen.

Als rustgevende kleur en vaak geassocieerd met de nacht, kan een donkerdere kleur blauw ook zeer goed voor de slaapkamers dienen. Afhankelijk van de persoon die er slaapt (baby, tiener, volwassenen), kan je dus perfect spelen met de verschillende tinten blauw en de kamer zo nog meer invloed laten hebben voor het inslapen.

Het is uiteraard belangrijk om geen overdaad aan blauw te gebruiken. Kijk naar de sfeer die je wil neerzetten in de verschillende leefruimten en combineer de vele blauwtinten met warme kleuren opdat de ruimte niet te koud wordt en karakter zou gaan missen.

 

Heb jij thuis of op kantoor blauw gebruikt? Laat het ons weten in de reactie of stuur ons een foto!

 

 badkamer blauw

 

 Wil je nog meer inspiratie? 

Ontdek alles over de gebruikte foto's en meer op onze Pinterest pagina! Natuurlijk heb ik ook een blauwe selectie gemaakt in onze webshop, die ontdek je hier!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.