Vandaag is rood...

  • Geplaatst op
  • Door La Boutique Blanche
  • 0
Vandaag is rood...

Rood, een mooie, krachtige, warme kleur voor je interieur. Wat is de betekenis van rood eigenlijk en hoe kan je het in je interieur het best gebruiken? Je leest het in deze blog!

Vandaag is Rood….

Rood kennen we van passie, van bloed, maar ook van haat of van vurige lippen. Het is een kleur die op verschillende manieren ons leven kruist en die in vele culturen anders gelezen wordt. Wist je dat Chinezen het als kleur van geluk beschouwen?

vandaag is roodInspiratie rood in je leven en je interieur - foto's levis.info
 

Betekenis van de kleur rood in culturen

Rood is een krachtige kleur die wij associëren met verkeersborden, stopborden en tijdens manifestaties als kleur dat je het er niet mee eens bent. Dit is zo voor grote delen van Europa, de USA en UK. Maar in Oosterse culturen wordt het als kleur van vertrouwen , geluk en feest gebruikt. In Rusland wordt de kleur zeer centraal gebruikt. Het komt in de vlag duidelijk terug en het wordt in verschillende aspecten van de communistische staat verwerkt. Het woord Rood wordt er hetzelfde vertaald als het woord Mooi.

 

Inspiratie vanuit de natuur

Rood is een veelvoorkomende kleur in de natuur. Het wordt er vaak in verband gebracht met de herfst, waarbij je natuurlijk aan het rood-bruin van de bomen denkt, maar ook aan de rood met witte paddenstoelen. Maar rood komt het hele jaar door terug in de natuur. Vaak zeer opvallend bij dieren om vijanden af te schrikken. En uiteraard kennen we allemaal de dieprode kleur van rozen of tulpen.


rood in de natuur inspiratie rood natuur - foto's gratis stockfoto's

 

Hoe rood gebruiken in je interieur

Warme kleuren in het algemeen, en rood zeer specifiek, omarmen een ruimte. Dit kan de ruimte kleiner maken, maar zeer vaak ook gezellig. Het kleiner maken komt omdat deze kleuren vaak veel licht absorberen. Pas dus op met rode kleuren in een kleine ruimte. Wil je dit toch graag, beperk je dan tot accessoires of schilderijen. Je kan in deze ruimten ook 1 muur schilderen als je deze maar met voldoende accenten weer breekt, bv witte, zwevende leggers ervoor of een grote kader en een witte deur in deze muur.

De kleur rood wordt afgeraden in slaapkamers en zeker in kinderslaapkamers omdat het mogelijk een agressief effect heeft en zelfs remmend op je slaap kan werken. In deze kamers kan je dus wel met accessoires werken, een rood rek of een grote rode zitzak bv.

De kleur rood leent zich perfect in uw interieur, afhankelijk van welke stijl:

-        Indien u voor een neutraal interieur hebt gekozen, kan het goed in kleine hoeveelheden toegepast worden. Denk aan accessoires als kussens, lampenkap en een rood dekentje op de beige zetel zal deze zeker extra in de verf zetten.

-        Hebt u een Barok interieur, dan kan je rood bijna niet wegdenken. Hier kan je denken aan warme, diepe kleuren rood gecombineerd met dikke stoffen als fluweel

-        Ook een modern, strak interieur draagt rood perfect. Een rode, hoogglans keuken als eye catcher of een stoel of bijzettafel in een hoog glimmend materiaal als plastic of metaal. Deze aspecten kunnen een warm gevoel geven aan designinterieurs met een koele, witte basistoon.

accessoiresluxe interieur met rood en rode accessoires - foto's van Floriane Lemariée voor Marie Claire Maison en eigen foto's 

Met welke kleuren kan je rood combineren?

-        De meest complementaire kleur van rood is groen en dit in alle mogelijke tinten.

-        In een design interieur kan rood zeer goed met zwart of grijs, zowel licht als donker;

-        Voor een luxe kamer in hotelstijl, kan je kiezen voor een combinatie van rood en een violette paars;

-         Voor een kinderkamer, gebruik je best rood in kleine hoeveelheden met blauw en geel. 

Rood in design en luxe hotelkamer interieur - foto's van Idee2deco.com en deco.fr


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.